Cellokrijgers genomineerd voor de Zapp Theaterprijs 2019

Oorkaan en het Cello Octet Amsterdam zijn met Cellokrijgers genomineerd voor de Zapp Theaterprijs! Door het hele land hebben kinderen de afgelopen maanden gestemd op hun favoriete theatervoorstellingen. De vijf voorstellingen die gemiddeld het beste beoordeeld zijn, maken kans op de Zapp Theaterprijs 2019. Welke van deze voorstellingen het beste is, wordt bepaald door een kinderjury bestaande uit negen kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Zij maken de uiteindelijke winnaar in september bekend.

De genomineerden voor de Zapp Theaterprijs 2019 zijn:

  • Cellokrijgers (Oorkaan en Cello Octet Amsterdam)
  • Hamlet, de familievøørstelling (Theater Rotterdam)
  • De Krijtkring (De Toneelmakerij)
  • Vadertje & Moedertje (BonteHond)
  • Hallo familie (Maas theater en dans)

De kinderjury maakte in een speciaal filmpje voor de gezelschappen bekend wie de genomineerden zijn. Tijdens een geheime vergadering onder leiding van theaterrecensent Annette Embrechts bepaalt de kinderjury welke voorstelling de Zapp Theaterprijs 2019 wint.

Human en de Zapp Theaterprijs

De Zapp Theaterprijs is dé publieksprijs voor jeugdtheater. Op zapp.nl/theaterprijs stemmen kinderen op hun favoriete voorstelling, waarna de kinderjury uit de best beoordeelde voorstellingen de winnaar kiest. Om tot dit oordeel te komen bekijkt de kinderjury gedurende het jaar zoveel mogelijk deelnemende voorstellingen.

Cellokrijgers
HOE KLINKT MOED? Ken je de 8 Cellokrijgers? Ze zijn sterk, soepel, en vingervlug. Gewapend met cello en strijkstok trekken zij ten strijde. Zij gaan elke uitdaging aan die zij op hun tocht tegenkomen: het grote gevaar, het onbekende en de beer op de weg. De Cellokrijgers laten hun strijkstokken als zwaarden kletteren. Ze strijken een doolhof van onbekende klanken uit hun cello’s waar de tegenstander in verdwaald raakt. Met humor en spannende muziek bewegen de Cellokrijgers zich sierlijk door de strijd.

Cellokrijgers
is een unieke coproductie van Oorkaan en het Cello Octet Amsterdam en betreft een 3-luik van 3 korte concerten, in regie van 3 choreografen – Jochem Stavenuiter, Josephine van Rheenen Pim Veulings – over stoer doen en kwetsbaar zijn, winnen en verliezen en de kracht van muziek. Acht cellisten spelen composities van Béla Bartók, György Ligeti en Philip Glass helemaal uit het hoofd, terwijl ze zich dansend door de ruimte bewegen.

Geïnspireerd door de verschillende composities heeft elke choreograaf zijn eigen visie op het thema ‘cellokrijgers’ vormgegeven. Zowel de muziek als de choreografie worden uitgevoerd door het Cello Octet Amsterdam. De drie op zichzelf staande stukken bevatten een dynamische mix van live muziek, humor, spanning en de magie van 8 dansende cellisten.

Bekijk de trailer!

Cello Octet Amsterdam is een uniek en veelzijdig ensemble dat bestaat uit 8 topcellisten en nationaal en internationaal een begrip is geworden. Het cello octet staat voor nieuwe muziek en bijzondere samenwerkingen, met componisten als Arvo Pärt en Philip Glass, en kunstenaars uit verschillende disciplines. Het octet maakte bij Oorkaan eerder de productie Cellostorm, die wereldwijd zes jaar gespeeld heeft, waaronder in de Kölner Philharmonie, Laeiszhalle Hamburg, YEAH Festival, Festspielhaus Baden-Baden, Happy New Ears Festival Mannheim, MiTo SettembreMusica in Italië, Philharmonie Luxembourg en het Concertgebouw Amsterdam. Cellostorm kreeg een nominatie voor een YEAH- én een YAM-award. Dit zijn Europese prijzen voor de beste muziekvoorstelling voor een jong publiek. www.cellocotet.com

OORKAAN maakt met topmusici concerten voor een jong publiek. Wij willen zoveel mogelijk kleine en grote oren de oneindige wereld van muziek laten ontdekken. Dit doen we in theatrale en verrassende vormen. Oorkaan richt zich daarbij op klassieke muziek uit de hele wereld, van vroeger en nu. Onze artistieke uitgangspunten samen vormen de Oorkaan-methode: een unieke werkwijze om vanuit en met muziek en musici, theatraal materiaal te maken dat aansluit bij de belevingswereld van het kind. www.oorkaan.nl