Pavlov

KLASSIEKE KINDERZAKEN

Pavlov

Experiment
Zet een bakje lekker eten voor een hond neer. Het water loopt ‘m uit de mond. Laat hem tegelijk een stukje muziek horen, bijvoorbeeld Tsjaikovski. Vijf à zes keer herhalen. Daarna alleen Tsjaikovski draaien, en geen bakje eten neerzetten. En wat denk je wat: het water loopt ’m uit de bek bij het horen van de muziek. De muziek is bekkaal (woord van Kees van Kooten) ingenomen. Dit verschijnsel is de Pavlov-reactie.*
Try this at home.
Die Pavlov-react ie kun je ook bij jezelf doen. Met welke muziek je maar wilt. Oor-aal innemen.
Je komt aan in het vakantiehuisje en zet elke dag hetzelfde stukje muziek op de koptelefoon (niet te hard). Als je later ooit een slecht humeur hebt, zet je dat muziekje aan. En? Precies, je bent weer in dat vakantiehuisje en je positieve humeursappen stromen weer.

Twee cd’s en mijn Pavlov-reactie
Jazz
WOW. Juraj Stanik Trio. Piano, bas, slagwerk. Pianist Juraj Stanik, met eigen composities. Maar hij pakt ook op een originele manier de ever greene* Amerkaanse standards aan. De intro van The end of a love affair lijkt op de lastige compositie Giant Steps van saxofonist John Coltrane. Veel jazzmusici branden hun vingers niet aan het soleren in dat stuk. Toen ik nu deze intro hoorde, zat ik gelijk weer in Jazzcafé Nick Vollebregt, waar jaren geleden saxofonist Ferdinand Povel als een razende improviseerde op Giant Steps. Hij wél! Maakte indruk.

Klassiek
Cd met pianoconcerten van Franse componisten. Dirigent Jac van Steen. Op de begrafenis van een beroemde man in juni vijf jaar geleden, werd het adagio uit het Pianoconcert in G van Maurice Ravel gedraaid. Bij leven zei de beroemde man: “Wanneer de f luit inzet, ga ik naar de hemel”, zo vertelde een familielid op de begrafenis. Ik hoorde nu track 6 en op 2’47” herbeleefde ik de begrafenis en dacht aan die geweldig aardige man.
Als ik dirigent Jac van Steen hoor, zit ik meteen als een Pavlov-hond met hem in een Italiaans restaurant in Manchester.

Tip. Zoek muziek om opluchtende tranen te laten lopen of om rustig na te denken over het leven en andere details. Werkt jarenlang. Met geur hetzelfde effect.* Als ik versgebakken brood ruik, zie ik mijzelf lopen naar het strand in Zandvoort, langs een groot wit huis. Ik was toen 4 jaar.

Nou dag.
Edwin Rutten (3-2016)

Ieder mailer krijgt de Klassieke Kinderzaken oorkonde. De 13de mailer krijgt een cd. Vorige keer waren dat Robert, Petra en dochter Janneke Spit uit Nijmegen. Jullie krijgen de nieuwe cd met de Young Person’s Guide to Orchestra & Big Band. Klassiek en jazz op één cd’tje.
edwinrutten@edwinrutten.nl