feest cadeautjes

Feest! Cadeautjes!

Feest! Cadeautjes!

Lang zullen ze leven, nog langer zullen ze leven! Klassieke Zaken is jarig, vijfendertig jaar geworden. Dat is dus een feestje van, voor en door de mensen die het magazine lezen en die het maken. “Sinterklaas is jarig! Ik zet ’m…” Nee, ho, de tweede regel is: “Ik zet mijn schoe-hoen vast klaar.” “Er is een kindeke geboren op aard.” Ben jij een ándere jarige in december? De 6de mailer die in december jarig is, krijgt van mij een jaar een abonnement op Klassieke Zaken. Ik betaal het zelf, vraag maar aan de notaris.

Voor mij is het altijd tijd voor een feestje of een cadeautje. Bij familieconcerten, waar ik verhalen vertel bij orkesten, zei ik een keer in juni dat ik Sinterklaas gesproken had. “De Sint zei: jullie mogen allemaal deze week je schoen zetten en ja, vaders en moeders, je hoort het goed, hè.” Het orkest lachtte. Wedden dat ze wat in hun schoen kregen? Als jij wilt dat het op een koude herfstdag in november Moederdag is dan is het Moederdag. Dan zet je een kopje thee om 7 uur, een kruimelige croissant in bed, en zing je: “Dag lieve mamma, jij bent voor mij een held Een kopje thee voor jou en voor mij meer za-ak-geld” (improviseer dit liedje). Welke tips heb ik voor schoen, zak of kerstboom?

Twee opera-dvd’s:
Een opera is een gezongen toneelstuk. Als je deze dvd’s gezien hebt, vind je opera misschien anders dan je altijd dacht.

Pinokkio
Componist is Jonathan Dove. Lekkere veelkleurige muziek. Regie: Martin Duncan. Ik zag deze Pinokkio voor het eerst op de televisie bij Brava. Het is werkelijk een lust voor oog en oor. Er zijn geen Nederlandse ondertitels, dus je hoeft alleen maar te kijken en te luisteren. Enfin, je kent het verhaal. Je mond staat 2½ uur open. Een wonder hoe de makers het bedenken, de techniek, de trucs, de decors, het licht, de kostuums. Fantasieknopje op je hoofd tolt in de rondte. Feest, feest, feest!

Hans en Grietje
Componist: Engelbert Humperdinck. Regie: Richard Jones. Dit is een andere Hans en Grietje dan jullie kennen. Gaat over een hardwerkende vader en moeder. Ze verdienen nauwelijks geld. Er is niets te eten. De kinderen stoeien, en gooien een kan met melk om. Moeder komt thuis, is boos*, stuurt de kinderen weg om bramen te plukken, ze verdwalen en komen in het snoephuis terecht. Je weet niet wat je ziet bij het bakken van taarten om Hansje vet te mesten. De chocola en slagroom zitten tot op het plafond. En de heks die eruitziet als een dik geestig oud wijf (maar is een man) met gerimpelde armen gemaakt van rubber, wordt gebakken tot een groot bruin brood. En tot slot komen alle kinderen die door de heks opgegeten zijn, weer voor de dag. Poeh! Je ziet ook wat de toneelmeesters achter en opzij van het toneel doen, het takelen van decors, sjouwen met lampen. Feest, feest, feest!

Een cd: De Notenkraker
Kerstfeest. Ik heb het verhaal geschreven bij de balletmuziek van Tsjaikovski. Muziek als bubbelende kinderchampagne bij de kerstboom, uitgevoerd door de Berliner Philharmoniker met Sir Simon Rattle. De Notenkraker en tinnen speelgoedsoldaatjes worden levend en vechten met de Muizenkoning. Bij de Suikerfee slaap je op een bed van spekkies en ga je in een bad met hopjesvla. Dankzij je fantasieknopje zie je alles op het tv-schermpje aan de binnenkant van je voorhoofd. Er zit een woordenlijst bij voor moeilijke of leuke oude woorden. En natuurlijk de Notenkraker quiz.

Live te zien
Een operaregisseur of een choreograaf (degene die de danspassen bedenkt) kunnen zelf bepalen hoe de voorstelling eruitziet, licht, decor, projectie, kleren of in welke tijd het speelt. Daarom ben ik altijd benieuwd wat ervan gebakken wordt. De muziek en de tekst (het libretto) blijven wel hetzelfde. De opera Hans en Grietje (boven de 10 jaar) en het ballet Notenkraker en Muizenkoning (alle leeftijden) zijn beide te zien en te horen in de feestelijke decembermaand bij De Nationale Opera in Amsterdam. Gaan! Zie: operaballet.nl

Mijn wens voor jullie? “4 je 4dagen”.

Nou dág!

Edwin Rutten (6-2015)
edwinrutten@edwinrutten.nl

Elke mailer ontvangt per mail de Klassieke Kinderzaken oorkonde

*PPS. “No use crying over spilt milk”, dat wil zeggen: melk die gemorst is, kun je niet meer in de kan stoppen. Dus: Niet meer zeuren in 2016.
PS. Ik gooi een melkkannetje om voor de aanlooppoes die jullie het beste wenst en in januari een speciale boodschap heeft voor 2016.
PPS. Luister eens naar de Syrische componiste en klarinettist Kinan Azmeh.