Oorkaan wint opnieuw YAMawards

Op 17 oktober 2018 werd in Santiago de Compostella bekend gemaakt dat de productie Shadow music (Skyggespill), een internationale coproductie van Oorkaan, Norwegian Chamber Orchestra en Kulturtanken, de YAMaward in de categorieën ‘Production Of The Year’ en ‘Best Large Ensemble’ heeft gewonnen. De YAMawards zijn dé internationale prijzen voor de beste muziekproducties voor een jong publiek. Uit 11 nominaties werden binnen drie categorieën in totaal drie winnaars geselecteerd door een internationale vakjury.

Shadow music, ofwel Skyggespill, is een internationale coproductie van Oorkaan, Norwegian Chamber Orchestra en Kulturtanken voor iedereen vanaf 6 jaar, geregisseerd door Dagmar Slagmolen. De productie is voortgekomen uit het Fast Forward traject van het Fonds Podiumkunsten, een programma dat zich richt op de ontwikkeling van talent in een internationale context. Het uitgangspunt voor Shadow music is het beroemde stuk Verklärte Nacht van Arnold Schönberg. In dit theatrale concert zonder woorden wordt het stuk op beeldende en poëtische wijze toegankelijk gemaakt voor jonge oren. Op het podium staan alleen de musici van het Norwegian Chamber Orchestra. Terwijl ze de muziek uit hun hoofd spelen, creëren ze het verhaal. Shadow music ging op 22 oktober 2017 in première in Oslo (Noorwegen) en wordt ook dit seizoen nog in Noorwegen gespeeld.

De YAMawards zijn dé internationale prijzen voor de beste muziekproducties voor een jong publiek en worden jaarlijks uitgereikt door Jeunesses Musicales International, ’s werelds meest gerenommeerde organisatie ten behoeve van jeugdmuziek. De prijzen zijn bedoeld om wereldwijd creativiteit en innovatie in muziekproducties voor een jong publiek te bevorderen. De vakjury van de YAMawards bestaat uit journalisten en vertegenwoordigers van verschillende Europese concertzalen en operahuizen. Uit ruim 60 producties uit 20 verschillende landen werden 11 voorstellingen genomineerd, waaruit uiteindelijk drie winnaars gekozen werden.  Naast de winnaar in de categorie Best Large Ensemble werden ook de winnaars in de categorieën ‘Best Small Ensemble’ en ‘Best Opera’ bekend gemaakt. ‘Bach in the street’ uit Zweden en ‘A shoe full of stars’ uit de UK sleepten deze prijzen in de wacht. Maputo Mozambique won de public choice award.

De producties van Oorkaan vielen eerder in de prijzen bij de YAMawards. In 2015 won Oorkaan twee YAMawards voor de productie Glimp (2 tot 4 jaar), in de categorieën ‘Production Of The Year’ en ‘Best Small Ensemble.’ In 2013 werd Oorkaan met de productie Cellostorm genomineerd voor de YAMawards in de categorie ‘Best music production worldwide’.

  • Bekijk hier een korte impressie van Shadowmusic.
  • Bekijk hier een interview met regisseur Dagmar Slagmolen en Matias Hilmer Iversen van Kulturtanken over de deelname aan het Fast Forward traject.

Credits Shadow Music
regisseur & arrangement Dagmar Slagmolen
scenografie Dieuweke van Reij & Sanne Oostervink
lichtontwerp Tim van ‘t Hof
artistiek directeur Norwegian Chamber Orchestra Terje Tønnesen
muzikaal advies arrangement Jan Pieter Koch
productieleiding Selma Hanzon
projectleiding Caecilia Thunnissen

scènefoto Shadow Music


Dagmar Slagmolen is regisseur, actrice en celliste en werkt met zeer diverse gezelschappen waaronder Orkater en haar eigen muziektheatergezelschap Via Berlin. Als regisseur is Dagmar altijd op zoek naar kruisbestuivingen en nieuwe vormen om (klassieke) muziek door beweging over het voetlicht te brengen. Voor Oorkaan regisseerde Dagmar onder meer de succesvolle voorstelling Cellostorm met het Cello Octet Amsterdam, die sinds 2012 succesvol door binnen- en buitenland tourt en in 2013 genomineerd werd voor de YAMawards.  www.dagmarslagmolen.nl

Norwegian Chamber Orchestra heeft zich sinds de oprichting in 1977 ontwikkeld tot één van de meest toonaangevende kamerorkesten in de internationale klassieke muziek wereld. Artistiek leidersen gast aanvoerders waren onder meer Iona Brown, Leif Ove Andsnes, Isabelle van Keulen, Martin Fröst en de huidige artistiek directeur Terje Tønnesen. De tours die het orkest maakte langs veel prestigieuze concertzalen –en festivals in  Europa, Azië en Noord-Amerika kregen lovende kritieken. Opvallend aan het orkest is dat zij regelmatig uit het hoofd spelen. www.kammerorkesteret.no

 

Kulturtanken is een Noorse organisatie die er vanuit het Noorse Ministerie van Cultuur verantwoordelijk voor is dat alle Noorse schoolkinderen regelmatig een concert, theater- of dansvoorstelling op school kunnen bijwonen. Kulturtanken gelooft dat cultuureducatie deuren opent voor kinderen naar de wereld en hen historische en culturele inzichten geeft die waardevol zullen zijn voor de rest van hun leven. www.kulturtanken.org

 

OORKAAN maakt met topmusici concerten voor een jong publiek. Wij willen zoveel mogelijk kleine en grote oren de oneindige wereld van muziek laten ontdekken. Dit doen we in theatrale en verrassende vormen. Oorkaan richt zich daarbij op klassieke muziek uit de hele wereld, van vroeger en nu. Onze artistieke uitgangspunten samen vormen de Oorkaan-methode: een unieke werkwijze om vanuit en met muziek en musici, theatraal materiaal te maken dat aansluit bij de belevingswereld van het kind. Oorkaan speelt haar concerten geregeld in internationale concertzalen, theaters en op festivals met als vaste partners gerenommeerde Europese concertzalen als Philharmonie Luxembourg, Elbphilharmonie, Philharmonie Köln, Festspielhaus Baden-Baden, deSingel Antwerpen en Concertgebouw Brugge. www.oorkaan.nl


Shadow music
wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten in het kader van het Fast Forward project. Oorkaan wordt structureel ondersteund door het Fonds Podiumkunsten en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.